Takaisin ajankohtaisiin artikkeleihin

Heinäkuussa 2017 selvitettiin valvonta-alueen leipomoiden leipomien ruokaleipien suolapitoisuutta ja ruokaleivistä annettavien tuotetietojen oikeellisuutta. Yli puolet ruokaleivistä oli voimakassuolaisia eli suolapitoisuus oli yli 1,1 painoprosenttia.

Näytteiksi kerättiin sekä valmiiksi pakattuja että irtomyynnissä olevia ruokaleipiä. Ruokaleivistä annetut tuotetiedot, ravintoarvomerkintätiedot ja allergeenit oli nähtävillä tuotteissa tai niiden lähellä.

Suomen ravitsemusneuvottelukunta suosittelee suolaa korkeintaan 6 g/vrk naisille ja 7 g/vrk miehille. Osa tutkijoista suosittelee yleisesti 3–4 grammaa suolaa päivässä tai vähemmän, mikäli ihmisellä on verenpainetauti, aikuistyypin diabetes, ylipainoa tai sydäntautiriski tai joiden suvussa on havaittu edellä mainittuja terveysriskejä tai -ongelmia.

Suolaa käytetään elintarvikkeissa mausteena sille ominaisen, suolaisen perusmaun vuoksi. Suomalaisten suurin suolan lähde on ruoanvalmistuksessa käytetty ruokasuola. Päivittäisestä suolasta 80 % tulee elintarvikkeista piilosuolana. Suurimmat suolan lähteet ruokavaliossamme ovat mm. leipä ja muut viljavalmisteet, lihavalmisteet, juustot, mausteseokset, lämpimät ruoat, runsassuolaiset naposteltavat.

Tarkempi yhteenveto projektista löytyy ympäristöterveyden tiedotteista.