Takaisin ajankohtaisiin artikkeleihin

Aamuvarhainen Pulssi 77:n aula kaikuu tyhjyyttä. Jostain kantautuu vaimea puheensorina. Tuoreen kahvin tuoksu johtaa kotisairaalan ovelle. Aamun valmistelu on käynnistynyt edellisen illan tilanteeseen tutustumalla ja päivän töiden jakamisella. Pian, kun kahvi on juotu raportin lomassa, lähdetään kohti lääkehuonetta.  Sairaanhoitaja Mira valmistaa potilaiden aamukierron lääkkeet. Tarkkuutta ja huolellisuutta vaativalle tehtävälle on nyt hyvä hiljainen aika.  Kotikäyntilaukkujen pakkaaminen on täydessä vauhdissa, kun puhelu eräältä potilaalta keskeyttää työn.  Potilaan kysymyksiin löytyy vastaukset ja puhelun aikana sovitaan vielä kotikäynti seuraavalle päivälle kiputilanteen kartoittamista varten. Kyseessä on kotisairaalan palliatiivisen poliklinikan potilas. Näitä palliatiivisia eli parantumattomasti sairaita potilaita kotisairaalassa hoidetaan kymmeniä vuodessa.

Kotikäynneille aamuvuoron hoitajat suuntavat kotisairaalan autoilla. Käynnit ulottuvat kaikkiin kuntayhtymän kuntiin. Hoitajalle tulee helposti toista sataa kilometriä ajoa työvuoron aikana.  Maisema vaihtuu, kun sairaanhoitaja Päivi ajaa Lopelle hoitokotiin hoitamaan iäkästä keuhkokuumepotilasta. Keuhkokuume on yksi yleisimmistä kotisairaalassa hoidettavista infektioista. Sairaanhoitaja mittaa potilaan elintoimintoja, kuten lämmön ja verenpaineen sekä veren happipitoisuuden. Hän antaa lääkärin määräämän antibiootin suonensisäisesti tippana laskimoon. Päivystyspuhelin keskeyttää työn. Lastentautien poliklinikalta, Kanta-Hämeen keskussairaalasta, lastenlääkäri soittaa ja tiedustelee jatkohoitopaikkaa potilaalle, jolla on munuaisaltaan tulehdus. Meille mahtuu, lupaa Päivi soittajalle. Kotisairaala hoitaa lapsipotilaat yhteistyönä Kanta-Hämeen keskussairaalan lasten ja nuorten osaston erikoislääkärin kanssa.

Samaan aikaan toisaalla kotisairaalan lääkäri Risto on matkalla kotikäynnille.  Sairaanhoitaja Olga on kertonut edellisenä päivänä potilaan tilasta Ristolle ja he ovat yhdessä todenneet, että lääkärin kotikäynti on nyt tarpeen. Käynnillä lääkäri Risto tutkii potilaan ja määrää laboratoriokokeita sekä muuttaa lääkitystä. Iltapäivällä sairaanhoitaja Ulla käy potilaan luona ottamassa lääkäri Riston määräämät kokeet ja hoitamassa lääkityksen. Ennen töistä lähtöä laboratoriokokeet valmistuvat ja lääkäri Risto pääsee jo toteamaan, että aamulla tehdyt hoitopäätökset olivat oikean suuntaisia.

Sairaanhoitaja Sanna saapuu iltavuoroon. Lääkehuoneen jääkaapissa häntä odottaa punasolupussi. Potilas sairastaa tautia, jossa punasolujen tuotanto on häiriintynyt. Tämän vuoksi potilas tarvitsee punasolutiputuksen muutaman kerran vuodessa. Potilas on entuudestaan Sannalle tuttu ja punasolujen tiputus sujuu jälleen turvallisesti tutun hoitajan toimesta. Kotisairaalan sairaanhoitaja on yleensä paikalla koko punasolutiputuksen ajan. Kotisairaalassa punasoluja tiputetaan vain niille potilaille, joille verensiirto on tehty aikaisemmin osastolla. Tiputusta edeltävinä päivinä potilaalta on tutkittu veriryhmä ja tehty tarvittava turvakoe eli ns. ristikoe. Sannan kollega on tehnyt veritilauksen.

Iltavuoroon saapuu myös sairaanhoitaja Niina. Niina on juuri palannut lomalta ja hän saakin kattavan raportin aamuvuoron sairaanhoitajilta sekä nyt hoidossa olevista potilaista että palliatiivisen poliklinikan potilaista. Raportti on tärkeä osa hoitajan työtä kotisairaalassa. Koska työtä potilaskäynneillä tehdään pääsääntöisesti yksin, on tärkeä päästä vaihtamaan ammatillisia näkemyksiä potilaiden hoidosta ja hoitoon liittyvistä asioista. Tärkeää tietoa luetaan myös potilaskertomusteksteistä, joihin Niina ryhtyy seuraavaksi perehtymään.

Kotisairaalan tärkeä tehtävä on tukea palveluasumisyksiköitä heidän asukkaidensa hoidossa. Kotisairaalan sairaanhoitaja Sirkka on käynyt edellisellä viikolla opettamassa Iltakodissa hoitajille asukkaan katetrointia. Nyt kuitenkin Iltakodin vuorossa on sijainen, joka ei ole opetusta saanut. Niina saa puhelun Iltakodin hoitajalta ja lähtee saman tien opettamaan asiakkaan katetrointia hoitajalle. Näin Iltakodin hoitaja voi turvallisin mielen hoitaa asukkaita, kun hän tietää, että kotisairaalasta on apu lähellä.

Aina eivät päivät suju ongelmitta. Säät haastavat koisairaalan hoitajien ajotaitoja ja autojen toimintakykyä. Välillä tekniikka ei toimi toivotulla tavalla. Kotisairaalassa henkilökunta pystyy nopeasti mukautumaan muuttuneisiin tilanteisiin. Uudet työntekijät perehdytetään kattavasti ja kokenut osaava henkilöstömme tukee uutta tulijaa aina tarvittaessa. Meille on tärkeintä asiakkaan turvallinen ja hyvä hoito ammattitaidolla.