Flunssapotilaan hakeutuminen hoitoon
Flunssatautia on nyt liikkeellä erittäin paljon!! Taudinaiheuttajia on useita erilaisia, mm. RS-virusta, koronavirusta ja monia muita nuhakuumetta aiheuttavia viruksia.
Toivottavaa on, että voit sopia sairauslomasta ensisijaisesti työnantajan kanssa suoraan.
Jos sinulla on tarvetta sairauslomatodistukselle, suositellaan ensisijaisesti ottamaan omaan työterveyshuoltoon yhteyttä.
Jos sinulla on vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai kuume ei laske lääkkeillä, ota yhteys kiireellisen hoidon yksikköön tai päivystykseen, Pulssi77:aan.
Flunssassa on tärkeää muistaa omahoito-ohjeet: kuumelääke tarvittaessa, juomisen muistaminen ja lepo. Flunssan aikana kannattaa siis välttää urheiluun verrattavaa fyysistä rasitusta yleisoireiden, kuumeen ja yleisten särkyjen ajan. Nuhakuumeeseen ei ole olemassa nopeasti parantavaa hoitoa. Tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi noudata hyvää yskimis- ja käsihygieniaa ja vältä ylimääräisiä ihmiskontakteja. Töihin voit palata kun kuume, limainen yskä ja nuha ovat selkeästi helpottamassa.
Mikäli epäilet koronainfektiota, voit tehdä kotitestin. Koronanäytteenotto terveyskeskuksessa on tarpeen vain riskiryhmiin kuuluville, eli vaikeaa keuhko-, sydän- tai munuaissairautta sairastavilta, raskaana olevilta tai Downin oireyhtymää sairastavilta.
Tartuntatautipäivärahan poikkeavat saamisedellytykset päättyvät vuodenvaihteessa.
Tämän jälkeen koronatestaukset terveyskeskuksessa tehdään siis vain lääketieteellisen riskiarvion mukaan. Työnantaja ei voi edellyttää virallista koronatestiä vuodenvaihteen jälkeen.