Takaisin ajankohtaisiin artikkeleihin

Tautitaakka, sanakin jo aiheuttaa kylmiä väreitä kuulijassa! Mikä onni, että rokottamalla voidaan vähentää sitä tautitaakkaa, jota HPV-infektio maassamme aiheuttaa. Kunkin HPV-infektioon liittyvän syövän kohdalla on arvioitu tämän viruksen syyosuutta kotimaisten näyteaineistojen sekä kirjallisuuden perusteella. Selvitystyö on toteutettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen perustaman 1.11.2017 toimikautensa aloittaneen työryhmän toimesta. Työryhmä perustettiin selvittämään sitä, tulisiko poikien HPV-rokotusten olla osa kansallista rokotusohjelmaa. Tytöille HPV-rokote tuli osaksi ohjelmaa vuonna 2013.

Mikä HPV?

HPV-rokote, tyttöjen ja poikien yhteinen juttu!Ihmisen papilloomavirus eli HPV on virus, joka tarttuu pääasiassa sukupuoliteitse. Infektio on usein oireeton ja vähintään kolme neljästä saa sen elämänsä aikana, yleisimmin 20-25 ikävuoden tienoilla. Viruksia tunnetaan yli 200 eri tyyppiä joista osa aiheuttaa ihon ja osa limakalvojen papilloomavirustulehduksia. HPV-infektiot paranevat usein itsestään mutta joillain virustyypeillä on vahva yhteys kohdunkaulansyövän muodostumiseen esiasteiden kautta. HPV-tyypit 16 ja 17 joita vastaan voidaan rokottaa, aiheuttavat noin 70% kohdunkaulansyövistä. (Terveyskirjasto1)

 

Miksi rokottaa myös pojat?

Rokotteen ovat aiemmin saaneet maksutta 11-12-vuotiaat tytöt. Ikäluokan tytöistä rokotteen otti vuonna 2018 70,4% (yle.fi/uutiset2). Rokotuskattavuus ei ole aivan toivotulla tasolla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioikin jatkuvasti rokotusohjelmaa ja sen kehittämisen tarpeita. Rokotteita ja rokotusohjelmaa valitaan ja muokataan perustuen tieteelliseen näyttöön yksilön ja koko yhteiskunnan näkökulmasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisussa (2018) todetaan, että esimerkiksi Australiassa jossa HPV-rokote on ollut osana myös poikien rokotusohjelmaa vuodesta 2013 on saavutettu lähes vastaava rokotuskattavuus kuin tytöillä, 70-80%. Koska Suomessakaan tyttöjen rokotuskattavuus ei ole optimaalisella tasolla, voidaan poikien rokottamisella lisätä merkittävästi kokonaisvaikuttavuutta. Sosiaali- ja terveysministeriö antoikin 16.maaliskuuta 2020 asetusmuutoksen, jonka myötä myös poikien HPV-rokotukset toteutetaan kansallisen, koko ikäluokalle tarkoitetun rokotusohjelman osana. Asetus tuli voimaan 23.maaliskuuta 2020. Niin sanottu sukupuolineutraali rokotusohjelma parantaa myös tyttöjen suojaa ja ehkäisee tehokkaasti papilloomavirusten leviämistä.

Rokotusohjelman suositeltu kohderyhmä ovat 11–12 -vuotiaat siten, että rokotusohjelma aloitetaan koulussa 5. luokalla. HPV-rokotukset voidaan järjestää täydennysrokotuksina lukuvuosina 2020–2021 ja 2021–2022 myös perusopetuksen 7–9 luokkien pojille tai vastaavan ikäisille pojille. Näihin rokotuksiin oikeutettu oppilas voisi myös täydentää puutteelliseksi jäänyttä HPV-rokotussuojaansa myöhemmin. Rokotteet ovat rokotettaville maksuttomia.

Tutkittu juttu!

Työssäni terveydenhoitajana törmään ajoittain pitkälti kuulopuheisiin ja valitettavan vääristyneeseen tietoon perustuvaan epäluuloon HPV-rokotetta kohtaan, toteaa terveydenhoitaja Johanna Juvainen.

HPV-rokote, tyttöjen ja poikien yhteinen juttu!

Kauppanimellä Cervarix kulkevaa rokotetta on Suomessa pistetty jo yli 42 miljoonaa annosta. Sen turvallisuutta on edeltävästi tutkittu noin 16 000 rokotetulla (Paavonen ym. 20173, Deschamps ym. 20094). Heitä seurattiin neljän vuoden ajan eikä kroonisia sairastumisia ilmaantunut sen enempää kuin muussa samanikäisessä väestössä. Rokotteen ottamisesta kansalliseen rokotusohjelmaan päättää Sosiaali- ja terveysministeriö. Rokotusohjelman rahoituksesta Suomessa päättää eduskunta. Arviointityön käynnistymisen jälkeen kuluu vähintään 2,5 vuotta siihen, että rokote on kansallisessa rokotusohjelmassa.

Rokotteiden ansiosta, suojaamalla paitsi itseämme myös muita olemme päässeet monista henkeä uhkaavista taudeista eroon. Muistatteko isorokon? Ehkä joku vielä joskus kysyy, muistatteko HPV:n.

Tutkittu ja arvioitu on siis huolella. Turvallisin mielin kohti nuortemme terveempää tulevaisuutta, tämäkin on yhteinen juttu!

Kirjoittaja Johanna Juvainen on terveydenhoitaja (YAMK), joka työskentelee Riihimäen seudun terveyskeskuksen opiskeluterveydenhuollossa.

Lähteet:

1Terveyskirjasto, Papilloomavirus (HPV) ja kondylooma naisella

2Yle.fi uutiset,  Suomalainen tutkimus: Tyttöjen HPV-rokote ei lisää riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin – tutkimusta jatketaan varmuuden saamiseksi

3Paavonen, J for the HPV PATRICIA Study Group et al. Efficacy of a prophylactic adjuvanted bivalent L1 virus-like-particle vaccine against infection with human papillomavirus types 16 and 18 in young women: an interm analysis of a phase III double-blind, randomized controlled trial. Lancet 2007: 2161-2170.

4Descamps, D ym. Safety of human papillomavirus (HPV)-16/18 AS04-adjuvanted vaccine for cervical cancer prevention. A pooled analysis of 11 clinical trials. Human Vaccines 2009: 332.

Linkit

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, HPV- eli papilloomavirusrokote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos,  Miten rokote tulee rokotusohjelmaan?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen työryhmän loppuraportti 2019, Tulisiko poikien HPV-rokotusten olla osa kansallista rokotusohjelmaa? 

Perhekeskus kokoaa palvelut yhteen, tutustu!