Takaisin ajankohtaisiin artikkeleihin

Osallisuusjuliste toteutettiin osana valtakunnallista Lasten osallisuusviikkoa 7.–13. syyskuuta 2020. Viikon aikana Riihimäen seudun perhekeskuksen palveluissa nostettiin esille lasten ja nuorten osallisuutta eri tapahtumien merkeissä.

”Lasten ja nuorten osallisuus kuuluu myös kaikille aikuisille ja koskettaa meitä kaikkia aina vanhemmista opettajiin ja palveluiden esimiehistä poliittisiin päättäjiin”, Riihimäen seudun perhekeskuskoordinaattori Jaana Ahtonen-Huuskonen toteaa.

Osallisuusjuliste toteutettiin Riihimäen seudun perhekeskuksen ja Hyrian työelämäyhteistyönä. Idea julisteesta tuli perhekeskuksen osallisuusviikon suunnitteluryhmältä, ja sen toteutti Hyrian graafisen alan kolmannen vuosikurssin opiskelijaryhmä opettajineen.

”Hyrian graafisen alan opettaja Christa Muona tarttui perhekeskuksesta tulleeseen ideaan ennakkoluulottomasti ja toteutti julisteprojektin ripeällä aikataululla yhdessä opiskelijoiden kanssa”, Riihimäen seudun perhekeskuskoordinaattori Jaana Ahtonen-Huuskonen kertoo.

Opiskelijat luonnostelivat kuusi julistetta, joiden joukosta valittiin voittaja äänestyksellä. Raadissa oli mukana sekä Riihimäen seudun lapsia että aikuisia. Äänestyksen voitti Oona Loikkasen juliste reilulla äänienemmistöllä. Juliste sai erittäin paljon myönteistä palautetta kauniista visuaalisesta toteutuksesta ja hienoista yksityiskohdista. Loikkanen on laatinut myös ohjeet aikuisille siitä, miten julistetta voi käyttää esimerkiksi lapsiryhmän tai koululuokan kanssa.

Osallisuusjuliste toimii perhekeskuksen palveluissa huoneentauluna ja työvälineenä lasten osallisuuden huomioimisessa esimerkiksi päiväkotiryhmissä, kouluissa, työyhteisöissä ja vapaa-ajan harrastusryhmissä.

Kuvassa opettaja Christa Muona, opiskelija Oona Loikkanen ja perhekeskuskoordinaattori Jaana Ahtonen-Huuskonen.