Takaisin ajankohtaisiin artikkeleihin

Euroopan komissio on hyväksynyt Comirnaty -rokotteiden käytön tehosteannoksina 12–17-vuotiaille. THL suosittelee kolmansia annoksia riskiryhmään kuuluville 12–17-vuotiaille. Kolmas annos voidaan antaa myös muille 12–17-vuotiaille, jos se on tarpeen erityisestä syystä. Nuorten kolmas rokoteannos annetaan 6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Lisätietoa: Kolmas koronarokoteannos

 12–17-vuotiaiden rokottaminen sairastetun koronataudin jälkeen

Toinen rokoteannos

THL suosittelee, että testillä vahvistetun koronataudin sairastaneille ja yhden rokoteannoksen saaneille

  • voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille tarjotaan toista rokoteannosta, kun 2 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta koronataudista on kulunut, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.
  • riskiryhmään kuuluville 12–17-vuotiaille tarjotaan toista rokoteannosta, kun 6 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta koronataudista on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

Muille kuin riskiryhmään kuuluville 12–17-vuotiaille koronataudin sairastaneille ei toistaiseksi suositella toista rokoteannosta. He voivat kuitenkin ottaa toisen annoksen, jos se on tarpeen esimerkiksi rokotustodistuksen vuoksi. Toinen annos voidaan antaa, kun 6 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta koronataudista on kulunut, sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.

Kolmas rokoteannos

THL suosittelee voimakkaasti immuunipuutteiselle 12 vuotta täyttäneille kolmatta rokoteannosta, vaikka hän olisi sairastanut koronataudin. Kolmatta annosta suositellaan heille 3–4 kuukauden kuluttua edellisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.

Muille 12–17-vuotiaille koronataudin sairastaneille ja kaksi rokotetta saaneille ei toistaiseksi suositella kolmatta rokoteannosta. Kolmas rokote voidaan tarvittaessa antaa painavasta syystä, kun molemmat seuraavista ehdoista täyttyvät: toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta, ja sairastetusta taudista vähintään 3 kuukautta.

Vaikuttaako sairastettu koronavirustauti rokottamiseen?

Erityinen syy 12–17-vuotiaiden kolmannelle annokselle

THL ohjeistaa, että muille kuin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille kolmas rokoteannos voidaan antaa erityisestä syystä, vaikka rokottamiselle ei ole suoraa suositusta. Tällainen syy voi olla esimerkiksi matkustaminen ja rokotustodistuksen tarve.

Pääsääntöisesti EU:n rokotustodistus on tällä hetkellä voimassa 9 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Kaikki maat eivät vaadi yhdeksän kuukauden jälkeenkään kolmatta annosta alle 18-vuotiailta. Maakohtaiset ohjeet voi tarkastaa kohdemaan verkkosivuilta.