Takaisin ajankohtaisiin artikkeleihin

Riihimäen seudun terveyskeskuksen ky on päivittänyt koronanäytteenottokriteerejä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreiden suositusten pohjalta. Oireiset henkilöt, jotka eivät ole täysin rokotettuja tai sairastaneet varmennettua COVID-19-infektiota viimeisen 6 kuukauden aikana, suositellaan testattavan mahdollisimman pian oireiden ilmaannuttua. COVID-19-testaus ei pääsääntöisesti koske täysin rokotettuja oireettomia tai lieväoireisia henkilöitä eikä niitä, jotka ovat sairastaneet varmennetun COVID-19-infektion edeltävän 6 kuukauden aikana. Myös lasten testaamiseen on omat kriteerinsä. Kts. alla.

 

Altistuneet henkilöt

  • Oireiset tunnetulle koronavirustapaukselle altistuneet testataan mahdollisimman pian, kun oireet ilmaantuvat. Tämä koskee myös täysin rokotettuja henkilöitä.
  • Jäljityksessä tunnistetut oireettomat altistuneet voidaan mahdollisuuksien ja tarpeen mukaan testata.

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät ja yksiköt

  • Oireiset sote-työntekijät testataan mahdollisimman pian, kun oireet ilmaantuvat. Tämä koskee myös täysin rokotettuja henkilöitä.
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköt, vastaanottokeskukset, vankilat ja muut laitokset sekä erilaiset työ- ja muut yhteisöt, joissa lähikontakteja ei voi välttää: kaikki henkilöt testataan matalalla kynnyksellä todetun koronatapauksen jälkeen.

 

Sairaalaan tulevat potilaat

  • Hengitystieoireiset sairaalahoitoa vaativat tai päivystyspisteessä asioivat potilaat testataan. Tämä koskee myös täysin rokotettuja henkilöitä.
  • Leikkauksiin ja muihin toimenpiteisiin tulevat potilaat testataan, jos toimenpiteisiin liittyy THL:n ja toimipisteiden tarkemman riskinarvion perusteella erityinen tartuntavaara. Tämä koskee myös suun terveydenhuoltoa.

 

Koronavilkun kautta hälytyksen saaneet henkilöt

  • Oireiset koronavilkun kautta hälytyksen saaneet henkilöt testataan mahdollisimman pian kaikissa epidemian vaiheissa.
  • Oireettomat koronavilkun kautta hälytyksen saaneet henkilöt ohjeistetaan hakeutumaan testaukseen mahdollisimman pian Koronavilkun altistumisilmoituksen saamisesta.

 

Maahantulo ja matkustaminen

  • Kuntien on järjestettävä kaikille maahantulijoille testit, joita tartuntatautilain väliaikaiset säädökset edellyttävät. Kahdesti rokotettuja ei tarvitse testata.
  • Oireettomat Suomesta ulkomaille suuntaavat matkailijat testataan tarvittaessa yksityissektorin avulla.

 

Lasten testaaminen

Jos lapsella on koronavirukseen sopivia oireita, suositus on, että hän ei mene kouluun tai varhaiskasvatukseen. Alle 12-vuotias suositellaan tuotavan testiin, jos hän on altistunut koronavirukselle viimeisen kahden viikon aikana tai jos perhepiirissä on yli 16-vuotiaita, joilla on vajaa rokotesuoja.

Jos lapsen oireet seurannassa kokonaan väistyvät, hänen ei tarvitse mennä testiin vaan hän voi suosituksemme mukaisesti palata varhaiskasvatukseen vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen. Jos oireet jatkuvat pitkään, on hyvä selvittää johtuvatko ne koronainfektiosta.

Yli 12-vuotias testataan samoin kriteerein, kuin aikuiset.

Lisätietoja THL:n verkkosivuilla: Toimenpideohje epäiltäessä koronaviruksen aiheuttamaa COVID-19-infektiota