Takaisin ajankohtaisiin artikkeleihin

Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

Nuorille tarjotaan mRNA -rokotetta
12-15 -vuotiaille tarjotaan Biontech-Pfizerin Comirnaty -rokotetta tai Modernan Spikevax -rokotetta. Suomessa riskiryhmään kuuluvien lasten koronarokotukset aloitettiin jo kesällä 2021. Lasten ja nuorten koronarokotuksista on kertynyt jo runsaasti käyttökokemusta muun muassa Yhdysvalloista ja Kanadasta sekä useista Euroopan maista.

Mitä tiedetään rokotteen tehosta ja turvallisuudesta?
Tutkimuksissa kummankin rokotteen teho koronavirustautia vastaan tässä ikäryhmässä todettiin erinomaiseksi. Nuorilla havaitut haittavaikutukset olivat samantyyppisiä kuin aikuisilla. Tavallisimpia todettuja rokotteen haittavaikutuksia myös lapsilla ja nuorilla olivat pistopaikan kipu, turvotus ja punoitus sekä väsymys, päänsärky, vilunväreet, lihaskipu ja kuume. Kaikki nämä oireet olivat ohimeneviä.

Nuori voi päättää rokotuksesta ikänsä ja kehitystasonsa mukaan
Suomessa alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Tarkkaa ikärajaa itsenäiselle päätöksenteolle ei ole laissa määritelty, vaan arvio tehdään tapauskohtaisesti. Jos nuori ei ole kykenevä itse päättämään koronarokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, rokotukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Huoltajan suostumus nuoren koronarokotukselle

Lisätietoa koronarokotuksista Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) verkkosivuilta
🔹Tietoa koronarokotuksesta 12-15 -vuotiaalle nuorelle
🔹Tietoa koronarokotuksista 12-15 -vuotiaan nuoren huoltajalle
🔹Ajankohtaista rokotteista ja koronaviruksesta
🔹Näistä merkeistä tunnistat väärän tiedon verkossa