Takaisin ajankohtaisiin artikkeleihin
“Ei minua kukaan vieras löydä…”

Koronaepidemian aikana on tärkeää muistaa huomioida myös talouden nelijalkaiset ystävät.

Lemmikinomistajien kannattaa kartoittaa, mihin oma lemmikki voi tarpeen vaatiessa mennä väliaikaiseen hoitoon. Voisiko esimerkiksi sukulainen, ystävä tai naapuri olla avuksi?

On tärkeää, että lemmikkien omistajat löytävät lemmikeilleen varahoitopaikan ensisijaisesti itse. Tässä poikkeustilanteessa eläinsuojeluviranomaisen resurssit ovat rajalliset, on siis toivottavaa, että ne voidaan säästää eniten apua kaipaaville. Mikäli eläinsuojeluviranomaiselle kuitenkin tulee tieto ilman hoitoa jääneestä lemmikistä, pyritään sille järjestämään väliaikainen hoitopaikka mahdollisimman pian. Hoitokustannukset koituvat normaaliin tapaan omistajan maksettavaksi.

Mikäli lähipiiristä ei löydy apua lemmikin hoitoon, omistajan on syytä huolehtia, että jollakin ulkopuolisella henkilöllä on asuntoon vara-avain, jonka avulla eläinsuojeluviranomainen pääsee tarvittaessa noutamaan lemmikit väliaikaishoitoon.  Asunnosta löytyvistä lemmikeistä on suositeltavaa tehdä lista. Lista kiinnitetään asunnossa näkyvälle paikalle ulko-oven läheisyyteen, esimerkiksi eteisen seinään. Näin eläinsuojeluviranomainen pystyy ottamaan huomioon kaikki talouden lemmikit saapuessaan auttamaan niitä. Samaan listaan kannattaa kirjoittaa myös yhteystiedot vara-avaimen haltijalle sekä jollekulle läheiselle, jonka kanssa voidaan keskustella lemmikkien hoidon järjestämisestä. Lista voi olla vapaamuotoinen tai omistaja voi hyödyntää oheista mallia: Mallilomake.

Lemmikin jäädessä asuntoon yksin sille on syytä jättää runsaasti vettä tarjolle, että se pärjää tarvittaessa jonkin aikaa itsekseen.

Ilman poikkeustilannettakin vastaava varautuminen on hyvä olla olemassa jokaisessa eläintaloudessa. Erityisesti, jos eläimen hoidosta vastaa vain yksi ihminen. Myös hevosten ja muiden isompien eläinten omistajien kannattaa tehdä vastaavanlainen varautumissuunnitelma, ellei sellaista vielä ole olemassa.

Lisätietoja:
Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä, valvontaeläinlääkäri
elainsuojelu@riihimaki.fi
P. 019 758 5777