Takaisin ajankohtaisiin artikkeleihin

Perhekeskus blogikirjoitus 17.6.2020

Aurinko paistaa, värikkäitä leluja on piha täynnä.  Pieni ihminen taluttaa isompaa kohden keinua. Lokki kirkuu sinisellä taivaalla. Ollaan Junailijankadun päiväkodin pihalla Riihimäen kaupungin järjestämässä kesäleikkitoiminnassa. Ennen yhdeksää ovat ensimmäiset lapset saapuneet ilmoittautumaan vanhempiensa saattamina leikkikentälle. Ilmoittautuessaan lapsi saa tarralapulla nimen vaatteisiinsa ja reppuunsa. Pienimmät lapset saavat tueksi, turvaksi ja leikkikaveriksi kesätöitään leikkiksellä tekevän nuoren.  Isommat lapset löytävät seuraa ikäisistään.

Leikkikentällä on erilaisia teemoja eri viikoilla. Joskus liikunnallisia, joskus harjoitellaan kädentaitoja, välillä jopa sirkustellaan. Lauluhetkiäkin pidetään. Joka päivä on mahdollista tehdä hiekkakakkuja ja -linnoja. Keinuminen ja kiipeily ovat mieluisia lapsille. Jalkapalloa potkitaan ja koripalloa heitetään ja nuorista lapsi saa kaverin pelaamaan pihalla vaikka Kimbleä tai muita lautapelejä. Terassilla on mahdollisuus rakentaa Duplo-legoilla ja askartelupöydässä on odottamassa muovailuvahaa, värityskuvia ja piirustusvälineitä. Ulkona syödyt eväät maistuvat leikin lomassa.

Lilia leikkii kavereiden kanssa leikkikentällä.

 

Leikkikenttä nelivuotiaan silmin

LILIA:”Minäkin haluan maalata. Minä olen hyvä ystävä. Leikin sen tytön kanssa, millä oli se harmaa Elsa -paita.”

“Minä leikin kaverin kanssa. Me mennään poliisileikkiä. Toinen ottaa kiinni ja toinen on rosvo. Mä meen nyt juomaan,  ku mä oon niin hengästynyt.  Mulla on eväänä puolikas patonki.”

 

Aurinkoinen työpäivä kesätyöntekijän näkökulmasta

Jennyn kesätyöpaikka.

 

JENNY: ”Hain kesätyöpaikkaa Riihimäen kaupungilta koska olin ollut  TET -jaksolla päiväkodissa ja työ lasten kanssa kiinnosti.

Korona aiheutti epätietoisuutta, että voiko leikkistä avata, kun oli ne kokoontumisrajoitukset. Muista hakemistani kesätyöpaikoista tuli kielteiset päätökset.
Kun sitten tuli tieto, että saan tämän työpaikan, olin iloinen ja perhekin iloitsi kesätyöstäni.

Nyt kesätöissä onnistumisia on tullut lasten kanssa, kun olen saanut heidät viihtymään niin, etteivät malta aina kotiin lähteä.

Vahvuuksiani lasten kanssa on rauhallisuus ja hyväntuulisuus ja se että minulla on aiempaa kokemusta pienistä lapsista. Olen hoitanut aiemmin parivuotiasta serkkuani.”

 

Vanhemmat ovat antaneet hyvää palautetta toiminnasta, sen virikkeellisyydestä ja tarpeellisuudesta. Lapset viihtyvät ja haluavat aktiviteetteja. Perheen pienemmän lapsen nukkuessa päiväunia, saa isompi kavereita ja mukavaa tekemistä. Lapsia ei tarvitse myöskään ottaa mukaan kaupan kassajonoihin.

Jotkut harjoittelevat leikkikentällä ensimmäisiä kertoja erossa olemista äidistä ja isästä. Nyt koronakeväänä ollaan oltu pitkään perheen parissa ja perheet kaipaavat vaihtelua. Kaikilla perheillä ei ole isovanhempia lähellä tai muuta tukiverkkoa.

Kaupungin sivuilla on lisätietoa leikkikentästä.  Sieltä löytyvät myös tiedot avoimen päiväkodin toiminnasta, joka jatkuu taas elokuussa samaan aikaan kun koulut alkavat.

Leikkikentän osoite on Junailijankatu 12.

Puhelimella meidät tavoittaa numerosta 040 3304341.

TERVETULOA!

teksti ja kuvat © Tarja Vahtila, varhaiskasvatuksen lastenhoitaja,  Junailijankadun päiväkoti

Perhekeskus kokoaa palvelut yhteen, tutustu!