Takaisin ajankohtaisiin artikkeleihin

Grooming-sanalla tarkoitetaan aikuisen lapseen kohdistamaa houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin.

Groomingia voi tapahtua sekä netissä että sen ulkopuolella. Groomingia voi olla esimerkiksi seksuaalissävytteinen viestittely, kuvien/videoiden lähettäminen tai pyytäminen. Grooming voi olla prosessi tai suora seksuaalissävytteinen ehdotus. Aikuisen ei tule koskaan lähestyä lasta seksuaalissävytteisesti. Kyse on seksuaaliväkivallasta, jos aikuinen pyytää lapselta: alastonkuvaa tai lähettää sellaisen itsestään, viestittelee seksuaalissävytteisesti tai on lapsen kanssa seksuaalisessa kanssakäymisessä netin välityksellä tai fyysisesti.

Aikuisten tehtävä on suojella lasta ja siksi on tärkeää tietää mitä lapsi puuhaa netissä. Nettikuulumisten kysyminen tulee ottaa osaksi normaalia kuulumisten kyselyä. Lasta ei myöskään tule koskaan syyllistää, mikäli hän on kohdannut jotakin ikävää netissä. Pelko aikuisen suuttumisesta voi estää lasta kertomasta.

Koulutus – miten voimme suojella lapsia verkossa ja sen ulkopuolella

Mitä on grooming ja miten voimme suojella lapsia -koulutus torstaina 9.6.2022 klo 17 – 18 Riksulassa (Riihimäen Matkakeskus, Rautatieaseman vieressä, Eteläinen Asemakatu 2).

Koulutus tarkoitettu lasten ja nuorten huoltajille.

Kouluttajana Jenni Sten
koulukuraattori, sosionomi AMK, seksuaalineuvoja, seksuaaliterapia opiskelija.