Takaisin ajankohtaisiin artikkeleihin

Aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista. Koronavirustaudin seurauksena muodostuva immuniteetti aiheuttajavirusta vastaan säilyy ainakin 6 – 12 kuukauden ajan ja todennäköisesti suojaa ainakin osittain myös eri virusmuunnosten aiheuttamalta vakavalta taudilta. Rokottamalla tätä immuunivastetta voidaan tehostaa.

Taudin sairastaneelle 18 vuotta täyttäneelle suositellaan ensimmäistä koronarokoteannosta aikaisintaan, kun sairastetusta taudista on kulunut 2 kuukautta. Alle 18-vuotiaille rokote voidaan antaa 4 – 6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen.

Kun tartunta on saatu kahden rokoteannoksen jälkeen, tartunta itsessään tehostaa rokottamalla aikaansaatua immuniteettia. Kolmatta rokoteannosta ei silloin tarvita (vain immuunipuutteiset tarvitsevat).

5-11-vuotiaan rokottaminen sairastetun taudin jälkeen

Rokoteannoksen ja koronvirustartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään 6 viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta. Jos 5-11-vuotias lapsi sairastuu ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen alle 6 viikon kuluttua koronatautiin, suosittelemme toista annosta 4 – 6 kuukauden kuluttua. Pidemmällä aikavälillä saavutetaan parempi immuunivaste.

Lapsi tai nuori ei suojan kannalta tarvitse toista rokoteannosta, jos ensimmäisen rokoteannoksen ja sairastetun taudin välillä on yli 6 viikkoa.

Toinen annos voidaan kuitenkin antaa myös lapsille ja nuorille, joilla ensimmäisen annoksen ja sairastetun taudin väli on ollut yli 6 viikkoa, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä. Tässä tulee huomioida mahdollisimman pitkä väli sairastetun taudin ja rokotteen kanssa, vähintään 4 kuukautta.

THL: Vaikuttaako sairastettu koronavirustauti rokottamiseen?