Raskausdiabeteksen ennaltaehkäisy ja hoito tehostuvat Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymässä yhteistyöllä ja toiminnan muutoksilla. Yhteistyössä neuvolan kanssa ovat Riihimäen kaupungin liikuntapalvelut ja terveyskeskuksen vastaanotto.

Ennaltaehkäisyssä avainasemassa ovat normaalipaino, ruokavalio ja liikunta. Neuvolassa järjestetään terveyttä edistävä elämäntaparyhmä, jonka tavoitteena on saada odottaja omaksumaan terveelliset elämäntavat ja vuorokausirytmi. Raskausdiabetesta pystytään ehkäisemään ja pienentämään sairastumisriskiä jo pienillä elämäntapamuutoksilla. Raskausdiabeteksen riskiryhmiin kuuluville tarjotaan mahdollisuutta yksilölliseen ohjauskäyntiin alkuraskaudessa, tavoitteena ennaltaehkäistä raskausdiabeteksen kehittyminen.

Jos sokerirasituskokeessa kuitenkin todetaan raskausdiabetes, niin odottajalle varataan ylimääräinen aika terveydenhoitajalle ja hän saa ohjeet raskausdiabeteksen ruokavaliohoitoon. Suurimmalla osalla odottajista ruokavaliohoito tehoaa, mutta tarvittaessa raskausdiabetesta hoidetaan lääkityksellä.

Raskausdiabeteksen jälkeen seurantaa jatketaan vastaanoton sairaanhoitajan kanssa, jotta asiakas välttyisi 2 tyypin diabetekselta. Raskauden jälkeen paastoverensokeria on syytä seurata myöhempinä vuosina, esimerkiksi kolmen vuoden välein. Riskiä voi pienentää laihduttamalla normaalipainoon, liikkumalla ja syömällä terveellisesti.

Lue myös

Tupakoivan raskaana olevan perheen hoitopolku