Takaisin ajankohtaisiin artikkeleihin

Kanta-Hämeessä yhdistetään alueen potilastietojärjestelmät yhdeksi kokonaisuudeksi. Samalla on otettu ensimmäiset askeleet kohti organisaatioiden kesken sovittuja yhteisiä toimintatapoja. Yhteinen potilastietojärjestelmä nopeuttaa ja sujuvoittaa hoitoprosesseja sekä parantaa potilasturvallisuutta tiedon saatavuuden ja käytettävyyden parantuessa. Asiakkaana tulet hyötymään potilastietojärjestelmien yhdistämisestä ja yhteisesti sovituista toimintamalleista sujuvampina hoitopolkuina organisaatiosta toiseen.

Yhdistymisessä ovat mukana Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, Hämeenlinnan, Hattulan, Janakkalan ja Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä sekä Riihimäen, Lopen ja Hausjärven asumispalveluyksiköt ja kotihoito. Yhteiseen potilastietojärjestelmään siirtyminen toteutetaan kolmen potilastietojärjestelmän käyttökatkon aikana vaiheittain tammikuussa 2017. Ensimmäisenä sairaanhoitopiirin kanssa yhteiseen potilastietojärjestelmän siirtyy Hattula ja Janakkala 7.-8.1., toisena mukaan tulee Hämeenlinna 14.-15.1. ja kolmantena Riihimäki 21.-22.1.

Lääkitystiedot

Yhdistymisessä tietoja on kopioitu perusterveydenhuollon potilastietojärjestelmistä yhteiseen potilastietojärjestelmään. Yksi kopioinnin kannalta haasteellinen osuus on ollut asiakaan lääkitystiedot. Aiemmin asiakkaalla on voinut olla alueella eri potilastietojärjestelmissä pahimmassa tapauksessa viisi erilaista lääkityslistaa. Yhteisessä potilastietojärjestelmässä on vain yksi lääkelista, jonka ylläpitämiseen kaikki organisaatiot sitoutuvat. Muutoksesta johtuen potilastietojärjestelmässä näkyvässä lääkityslistassa saattaa tapahtua muutosta. Jotta lääkelistat saadaan päivitettyä ajantasalle mahdollisimman pian, eikä vastaanotolla lääkityksen selvittämiseen kuluu turhaa aikaa, asiakkaiden toivotaan laativan itselleen lääkityslista omista ja huollettavien lääkityksistä ennen vuodenvaihdetta. Lääkelistan mukaan ottaminen vastaanotolle on aiempaa tärkeämpää.

eOmahoitopalvelut

Hämeenlinnassa, Riihimäellä, Hattulassa ja Janakkalassa on kuntalaisen ollut mahdollista ottaa käyttöön eOmahoito, jonka kautta kuntalainen voi nähdä lääkitystietonsa omalta päätteeltä. Mikäli eOmahoitopalvelujen käyttäjänä huomaat lääkitystietojesi muuttuneen, on tärkeää, että jatkat omaa tiedossa olevaa lääkitystäsi ja otat yhtyettä omaan terveysasemaan lääkelistan korjaamiseksi.

Kanta-palvelut

Kanta-Hämeen alueen julkiset organisaatiot ja koko ajan kasvava joukko yksityisiä lääkäriasemia ovat liittyneet Valtakunnalliseen potilastiedon arkistoon eli Kanta- arkistoon. Jos et vielä ole tehnyt Kanta-suostumusta omakannan kautta, kannattaa se käydä tekemässä mahdollisimman pian. Kanta-suostumus on edellytys sille, että potilastietosi ovat käytettävissä siellä missä itse liikut. Esim. laskettelumatkalla Rovaniemellä sairastuessasi, voi lääkäri tai hoitaja nähdä käyttämäsi lääkitykset ja aiemmin saamasi hoidon, jolloin hoidossasi voidaan paremmin huomioida kokonaistilanteesi. Omakannan kautta on mahdollista myös rajoittaa tietojen näkyvyyttä tekemällä kieltoja, mutta huomaathan, että tällöin tietojen saaminen kantapalvelu kautta ei ole mahdollista missään tilanteessa kiellon olleessa voimassa. Näin ollen on mahdollista, että jossakin hetkessä merkityksellinen tieto jää saamatta. Kanta-suostumuksen tekeminen vaatii pankkitunnuksilla kirjautumisen kantapalveluihin osoitteessa www.kanta.fi. Jos sinun ei ole mahdollista tehdä omakannan kautta suostumusta, voit pyytää terveydenhuollon henkilöä tekemään sen puolestasi asioidessasi terveydenhuollon yksikössä.

Lisätietoja potilastietojärjestelmien yhdistymiseen liittyen antavat projektipäälliköt:

VastuualueNimisähköpostiPuhelinnumero
Kokonaisvastuullinen projektipäällikkö Riitta Jaatinenriitta.h.jaatinen@khshp.fi040 621 3305
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri Jaana Ylivainiojaana.ylivainio@khshp.fi040 621 3656
Hämeenlinna Kirsti Helkiökirsti.helkio@hameenlinna.fi050 552 9439
Janakkalan-Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Tiia Temonentiia.temonen@janakkala.fi03 680 1620
Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä Jari Linnavuorijari.linnavuori@riihimaki.fi040 330 5527
Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi (kotihoito ja asumispalvelut) Juha Hörhä juha.horha@riihimaki.fi050 464 7083
e1-logo