Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän alaisuudessa toimiva Mielenterveys- ja päihdeyksikkö (MPY) tuottaa avomuotoisia mielenterveys- ja päihdepalveluita seudullisesti Riihimäen, Hausjärven ja Lopen 18 vuotta täyttäneille asukkaille.

Hoitoon hakeutumiseen ei tarvita/vaadita lähetettä.

Mielenterveyspalveluissa asiakkaille tarjotaan matalalla kynnyksellä apua ja tukea mielenterveyteen liittyvissä ongelmatilanteissa (esim. elämäntilannekriisit, sopeutumishäiriöt, mieliala, ahdistuneisuus).

Päihdepalvelut vastaavat avomuotoisista katkaisu- ja vieroitushoidoista, laitosmuotoisen katkaisu- ja vieroitushoidon sekä laitosmuotoisen päihdekuntoutuksen tarpeen arvioinnista ja tarvittavasta päätöksenteosta/maksusitoumuksista. Päihdepalveluissa vastataan myös opioidiriippuvaisten korvaushoidon toteuttamisesta.

Yksikössä toimii matalan kynnyksen päivystysvastaanotto joka arkiaamu ilman ajanvarausta, jonne voi hakeutua mielenterveys- tai päihdeongelmissa.
Huom! Aamuvastaanotto suljetaan toistaiseksi 21.12.2022 alkaen.
Vastaanottotoiminta jatkossa vain ajanvarauksella.

Sekä mielenterveys- että päihdepalvelujen palvelumuotoina ovat mm.

  • puhelinpalvelu
  • yksilövastaanottoajat
  • konsultaatio
  • verkostotyö

Päihdepalveluissa tarjotaan hoitoa myös päihdeongelmaisen läheisille.
Ryhmätoimintaa yksikössä on tällä hetkellä akupunktioryhmän muodossa.

Uuden asiakkaan yhteydenotto

Yksikön asiakkaaksi hakeudutaan soittamalla mielenterveys- ja päihdeyksikön puhelinpalveluun tai tulemalla aamuvastaanotolle.  Mikäli asiakas ottaa yksikköön yhteyttä yhteistyötahon ohjaamana, aloitetaan työskentely aina yhteisneuvottelulla.

Mikäli olet uusi asiakas mielenterveys- ja päihdepalveluissa, aloita täyttämällä Terapianavigaattori. Terapianavigaattorissa kootaan tietoja, joita terveydenhuollon yksikkö tarvitsee ohjatakseen sinut sopivaan psykososiaaliseen hoitoon.
Terapianavigaattorin täyttäminen on vapaaehtoista ja vie noin 20-30 minuuttia.
Se sujuvoittaa hoidon tarpeen arviointia ja nopeuttaa oikeaan hoitoon tai palveluun pääsyä.

Täytettyäsi Terapianavigaattorin loppuun asti saat henkilökohtaisen koodin (8 merkkiä), jolla tulokset voi avata yhden kuukauden ajan.
Ota koodi talteen ja anna se pyydettäessä ammattilaiselle.
Älä kirjaa navigaattoriin henkilötietojasi kuten nimeä tai henkilötunnusta!

Lue lisää Terapianavigaattorista täältä.

Täytettyäsi Terapianavigaattorin soita mielenterveys- ja päihdepalveluiden puhelinpalveluun tai tule aamuvastaanotolle.