Takaisin ajankohtaisiin artikkeleihin

Riihimäen kaupungin Tutkitaan ja tuetaan tunteita- hanke liittyy innovatiivisten oppimisympäristöjen edistämiseen varhaiskasvatuksessa ja siihen on saatu avustusta Opetushallitukselta.

Hankkeessa on neljä tavoitetta, joiden kautta pyritään toimintakulttuurin kehittämiseen, myönteisen tunneilmaston rakentamiseen ja kiusaamisen ennaltaehkäisemiseen.

Hankkeen toimintaympäristönä on koko kaupungin varhaiskasvatus. Hanke jatkuu toukokuun 2021 loppuun.

Hankkeessa painotetaan positiivista ja myönteistä ajattelutapaa, kaikki tunteet ovat sallittuja. Yhdessä etsitään keinoja ja tapoja, joilla sekä kasvattajat että lapset oppivat tunnistamaan ja säätelemään erilaisia tunteita. Hankkeesta vastaava työntekijä tukee varhaiskasvatusta kokonaisuudessaan ja lisäksi yksiköissä on ”tunnetuutorit”, jotka pitävät yllä myönteistä kasvatus- ja tunneilmastoa.

Päiväkotien, perhepäivähoidon sekä esiopetuksen henkilökunnalle tarjotaan eri tavoin perehdytystä tunnetaitojen ja tunneälyn kehittämiseen. Kaupungin sisäisesti jaetaan henkilöstön osaamista eri menetelmien/materiaalien suhteen.

Koronasta huolimatta, lapset ja huoltajat pääsevät lokakuussa osallistumaan hankkeen vetäjän ja tunnetuutoreiden suunnittelemaan TUNNE-AISTI –rataan. Rata on yksikön piha-alueella ja huoltaja voi kiertää radan lapsen kanssa lasta hakiessaan.

6.10.2020 TUNNE-AISTI-rata oli rakennettu Kontiontien päiväkodin pihamaalle. Paikalla toimintaa oli ohjaamassa hanketyöntekijä Pia Lahtelin. Radasta lapsen kommenttina kuultiin mm. että se oli rankka, mutta kiva! Huoltajan kommenttina oli mm. että tällainen voisi olla aina täällä.

Radalla tehtävänä oli esimerkiksi etsiä ympäristöstä erilaisia värisävyjä ja syksyn tuoksuja. Radalla harjoiteltiin myös erilaisia hengityksiä- linnun, karhun ja pöllön. Lisäksi oli temppuilua ja halaustehtävä. Itsestään sai ottaa myös kuvan- olet ihana ja rakas! Kotiinviemisiksi sai viedä ”Vahvuusbongarin huoneentaulun”.