Takaisin ajankohtaisiin artikkeleihin

THL ohjeistaa kuntia tarjoamaan alle 30-vuotiaille miehille ja pojille toistaiseksi ainoastaan Pfizer-BioNTech Comirnaty -koronarokotetta. Pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan sydänlihastulehduksia ilmenee suhteellisesti enemmän Modernan Spikevax -rokotteen kuin Pfizer-BioNTech Comirnatyn saaneilla, ja riski saada sydänlihastulehdus rokotuksen jälkeen on miehillä suurempi kuin naisilla.

Tutkimusten mukaan koronarokotettujen sydänlihastulehdukset ovat harvinaisia ja sydänlihastulehduksia ilmenee jatkuvasti erilaisten infektioiden seurauksena myös rokottamattomilla. Rokotuksen jälkeen havaittuja sydänlihastulehduksia on todettu eniten nuorilla miehillä kahden viikon sisällä toisen mRNA-rokoteannoksen saamisesta. Riski on naisilla ja vanhemmilla miehillä huomattavasti pienempi kummankin mRNA -rokotteen kohdalla. Nuorilla miehillä todetut sydänlihastulehdukset ovat yleisesti oireiltaan lieviä ja menevät ohi levolla.

Rokotuksen jälkeen liikuntaa kannattaa harrastaa voinnin mukaan. Jos rokotuksen jälkeen ilmenee lämmöntunnetta, kuumetta tai yleistä sairaudentunnetta, on suositeltavaa välttää liikuntaa oireilun ajan. THL suosittelee varotoimena, että kolmen vuorokauden kuluessa mRNA -koronarokotuksesta vältetään äärimmäistä fyysistä rasitusta. Suositus koskee sekä ensimmäistä että toista rokoteannosta. Normaalia liikuntaa ei tarvitse jättää välistä, jos vointi on hyvä. Kyse on varovaisuusperiaatteesta, eikä tämänhetkisen tiedon perusteella ole mahdollista antaa asiasta tarkempaa ohjeistusta esimerkiksi eri urheilulajeista. Asiassa kannattaa noudattaa yksilöllistä harkintaa.

Yläkoululaisten koronarokotukset Riihimäen seudulla

Riihimäellä vaihdettiin 7.10.2021 kesken päivän yläkoululaisten tehosterokotteet Modernan rokotevalmisteesta Pfizer-BioNTechin rokotteeseen. Aamulla ehdittiin antaa tehosterokote Modernalla parille luokalle.

Jatkossa kaikki 12 – 15 vuotiaat saavat tehosterokotteensa Pfizer-BioNTechin Comirnaty -rokotteella. Tästä johtuen Hausjärvellä siirtyy joidenkin nuorten rokotusaika parilla viikolla (syysloma välissä). Koululaisten tehosterokotukset annetaan Hausjärvellä viikoilla 41 – 43, Lopella viikoilla 42 – 43 ja Riihimäellä viikoilla 39 – 41.

Alle 30-vuotiaat miehet ja pojat rokotetaan jatkossa Pfizer-BioNTechin rokotteella. Myös muut voivat halutessaan muuttaa rokotevalmistettaan.

THL:n tiedote luettavissa THL:n verkkosivuilla