Takaisin ajankohtaisiin artikkeleihin
Rahittulammi 22.6.2022

Uimarannoilta on otettu kesän ensimmäiset uimavesinäytteet. Valmistuneet tulokset löytyvät taulukosta (kesäkuun uimavesitulokset 2022) ja tutkimustulokset toimitetaan uimarannoille. Valmistuneissa näytteissä ulosteperäisten bakteerien määrät ovat olleet matalalla tasolla. Uimavesien lämpötilat vaihtelivat keskimäärin välillä 17-20 °C.

Muutamalla rannalla havaittiin vähän sinilevää. Valajärven uimarannalla sinilevää oli runsaammin. Sinileväkasaumien esiintymistä ja kestoa on vaikea ennustaa ja sinilevätilanne rannalla voi vaihdella hyvin nopeasti jopa saman päivän aikana. Uimaveden laatu kannattaa tarkastaa aistinvaraisesti aina ennen uimista.

Sinilevän tunnistamisessa voi käyttää yksinkertaista lasi- tai keppitestiä. Lasitestissä veden annetaan seistä lasissa noin tunnin ajan. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, kyseessä on sinilevä. Keppitestissä levämassaa nostetaan kepillä. Jos levämassa jää roikkumaan keppiin, kyseessä on vaaraton rihmamainen levä. Sinilevä sen sijaan hajoaa hiukkasiksi veteen.

Uimakausi kestää kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun (15.6.-31.8.). Yleisiltä uimarannoilta otetaan uimakauden aikana kolme uimavesinäytettä. Seuraavat uimavesinäytteet otetaan viikolla 28 ja kesän viimeiset näytteet viikolla 31.

Lisätiedot:

Ympäristöterveys/terveystarkastaja Johanna Laine puh. 019 758 5783 tai Noora Hannukka puh. 019 758 5696