Takaisin ajankohtaisiin artikkeleihin

Valmistuneet tulokset löytyvät taulukosta (liite Kesäkuun uimarantatulokset) ja tutkimustulokset toimitetaan uimarannoille. Valmistuneissa näytteissä ulosteperäisten bakteerien määrät ovat olleet matalalla tasolla. Uimavesien lämpötilat vaihtelivat viikolla 24 välillä 17-19 °C ja viikolla 25 välillä 23-26 °C.

Sinilevää on havaittu useammalla uimarannalla. Helteinen sää lämmittää järvivesiä ja suosii sinilevien kasvua. Sinileväkasaumien esiintymistä ja kestoa on vaikea ennustaa ja sinilevätilanne rannalla voi vaihdella hyvin nopeasti jopa saman päivän aikana. Uimaveden laatu kannattaa tarkastaa aistinvaraisesti aina ennen uimista.

Sinilevän tunnistamisessa voi käyttää yksinkertaista lasi- tai keppitestiä. Lasitestissä veden annetaan seistä lasissa noin tunnin ajan. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, kyseessä on sinilevä. Keppitestissä levämassaa nostetaan kepillä. Jos levämassa jää roikkumaan keppiin, kyseessä on vaaraton rihmamainen levä. Sinilevä sen sijaan hajoaa hiukkasiksi veteen.

Seuraavat uimavesinäytteet otetaan viikoilla 27 ja 28. Uimakausi kestää kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun eli 15.6.-31.8. Yleisiltä uimarannoilta otetaan uimakauden aikana kolme uimavesinäytettä.

Lisätiedot:
Ympäristöterveys / terveystarkastaja Johanna Laine 019 758 5783 tai Meeri Kumlin 019 758 5888